Bedrijfsnaam

De geschiedenis van autoverhuur

De geschiedenis van autoverhuur

Geplaatst op

Autoverhuur is al meer dan een eeuw mogelijk. Zodra auto’s bij het publiek werden geïntroduceerd, zagen slimme ondernemers een groeiende vraag naar het huren van auto’s. Maar voordat Karl Benz en Wilhelm Maybach de moderne auto uitvonden zoals we die kennen, verhuurden mensen nog paarden en koetsen. Zelfs in het oude Rome werden wagens gehuurd.

Is er veel veranderd sinds het begin van de 20e eeuw? Laten we eens kijken wat er gebeurd is in de autoverhuur industrie.

1900

De oudste gegevens over autoverhuur zijn terug te vinden in 1904, toen een fietsenwinkel in Minneapolis auto’s te huur begon aan te bieden. Enkele jaren later werd in 1912 het Duitse bedrijf Sixt opgericht. Het bedrijf begon met het verhuren van drie auto’s en breidde zich snel uit.

In 1915, in Omaha, had Joe Saunders een eureka-moment en realiseerde zich dat niemand in Omaha auto’s te huur aanbood. Hij had slechts één verkoper in dienst, Frank Arndt uit Duitsland, en begon met het verhuren van Arndt’s Model T. Deze onderneming bleek zo succesvol dat hij er in 1917 120 verhuurde. Hij noemde het bedrijf ‘Saunders Drive-It-Yourself System’ en plaatste een advertentie in de lokale krant. De drie broers en vaders van Joe Saunders namen deel aan het bedrijf en in 1927 had het Saunders System filialen in meer dan 85 steden.

Ondertussen is Walter L Jacobs in Chicago begonnen met het verhuren van Model T Fords, met een eerste batch van 12 wagens. Hij was een zeer innovatieve zakenman met een sterke interesse in reclame, waardoor het bedrijf snel groeide. Tegen 1923 was de brutowinst van het bedrijf 1 miljoen dollar, een opmerkelijk bedrag voor die tijd.

Jacobs verkocht zijn bedrijf aan John D Hertz en begon te werken als Chief Executive Officer. In een interview zei Jacobs dat in de meeste gevallen mensen een auto huren omdat het veel te duur om er een te bezitten. Ook merkte hij op dat er nauwelijks sprake was van verhuur door zakelijke klanten.

Godfrey Davis UK, het eerste Britse autoverhuurbedrijf, werd al in 1920 opgericht. Het Franse Europcar kocht dit bedrijf in 1981.

1950

Naarmate de automobielindustrie vorderde en uitbreidde, groeiden ook de autoverhuurbedrijven. Na de oorlog begonnen veel mensen auto’s te huren omdat ze een hoger inkomen hadden. Avis, een Amerikaans verhuurbedrijf, kocht Saunders Systems in 1955, terwijl Hertz werd gekocht door GMC en later door Omnibus Corporation.

Naarmate de vraag drastisch toenam, nam ook het aanbod toe en werden enkele van de grootste verhuurbedrijven opgericht, waaronder National Car Rental (1947) en Enterprise Rent-A-Car (1957).

Door de sterk toegenomen reismogelijkheden en de daling van de reiskosten werden deze verhuurbedrijven internationaal. Meer mensen bezaten een auto, maar velen hadden nog steeds de voorkeur om te huren. De levensstijl van mensen veranderde en het was niet ongewoon voor mensen om een auto maandenlang te huren.

In het Verenigd Koninkrijk is Arnold Clark Car & Van Rental opgericht in 1963. Het was een van de eerste Britse bedrijven die autohuur aanbood en het bedrijf heeft nu een aanbod van meer dan 6000 voertuigen.

De tweede helft van de 20e eeuw kende ook een hausse in de financiële en publieke sector, wat betekende dat bedrijven met bedrijven gingen werken. Dit hielp bij de groei en ontwikkeling van de verhuurbedrijven, die nu internationale reuzen zijn.

2000

Tegenwoordig hebben bedrijven het oude model T achter zich gelaten en hun wagenpark gediversifieerd met honderden verschillende automerken. Ook zijn er nu auto’s, bestelwagens, vrachtwagens, boten en zelfs helikopters te huur!

In de 21e eeuw zijn verhuurbedrijven over de hele wereld sterk gegroeid, omdat de vraag toeneemt. Naarmate de wereld globaler wordt, reizen mensen in een ongekend tempo en huren ze vaker dan ooit auto’s, bestelwagens en andere voertuigen.

Een paar eeuwen geleden kostte het huren van een auto veel papierwerk, tegenwoordig heb je vaak niets meer nodig dan je rijbewijs. Diverse prijsuitreikingen en prijsvragen zorgen ervoor dat alle bedrijven hun beloftes nakomen en op een bepaald niveau presteren.

Ook in ons kikkerlandje is het mogelijk om overal auto’s te huren. Zo kun je onder andere terecht bij Enterprise.nl, dat auto’s verhuurd in Amsterdam, Eindhoven en Maastricht.

Gerelateerde berichten

De leukste bijbaan die er is: studentchauffeur

Je studententijd is de leukste tijd. En een leuke bijbaan erbij maakt het plaatje compleet. Natuurlijk kun je gaan vakkenvullen of afwassen in een...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden