Bedrijfsnaam

Welke rijbewijs heb ik nodig voor een auto, trekker of hoogwerker?

Welke rijbewijs heb ik nodig voor een auto, trekker of hoogwerker?

Geplaatst op

In Nederland zijn er veel regels en verplichtingen. Als het gaat over vervoersmiddelen of andere voertuigen, die bijvoorbeeld in de industrie gebruikt worden, dan zijn er verplichtingen, namelijk je moet een rijbewijs hebben voor sommige voertuigen. Deze blog gaan we je vertellen welke je nodig hebt. Lees snel verder en doe er je voordeel mee.

Auto

We beginnen maar even met een inkoppertje: voor de auto heb je rijbewijs B nodig. Tegenwoordig krijg je er een brommerrijbewijs bij. Door een cursus te doen en rijles te nemen, dit is dus praktische oefening, zou je uiteindelijk twee examens kunnen maken: een theoretisch examen en praktisch examen. Wanneer deze dan met goed gevolg afgerond zijn, zul je een auto kunnen besturen. Let wel je moet 18 jaar oud zijn om te mogen rijden.

Trekkerrijbewijs

Voor het rijden op een trekker moet je de leeftijd van 16 jaar bereikt hebben. Dan kun je een rijexamen doen voor rijbewijs T. Met de invoering van dit rijbewijs is het certificaat van bekwaamheid, dat wil zeggen het trekkerrijbewijs jeugdigen, komen te vervallen. Wanneer je nu een autorijbewijs haalt, rijbewijs B, dan zul je automatisch een rijbewijs T erbij opgeschreven krijgen. Zo kun je dus trekker rijden op de openbare weg. Dit rijbewijs geldt ook voor wegtreintjes, die 45 km/h kunnen, en voertuigen die werkzaamheden op de weg uitvoeren, daarbij kun je denken aan bijvoorbeeld een bezemwagen die 45 km/h kan rijden. Voor een veegmachine of een maaimachine is dit rijbewijs dan weer niet nodig. Ook voor een naaimachine heb je geen rijbewijs nodig…

Hoogwerker

Om van een hoogwerker gebruik te mogen maken heb je een certificaat nodig. Dit kun je halen door een hoogwerker opleiding te volgen. Werkgevers vragen hierom en met recht, want het is dan ook een behoorlijke hoogte waar je op werkt! Alles voor de veiligheid. 

Conclusie 

Door je als werknemer en -gever aan de regels te houden, dan kan je grote problemen voorkomen en daardoor wellicht zelfs mensenlevens redden. Alle bewijzen en certificaten zijn er op gericht om zoveel mogelijk vaardigheden aan te leren en te testen, waardoor ongelukken in de openbare ruimte, op de weg en op het werk voorkomen kunnen worden. Laat je inspireren door een expert op dit gebied en checken of je alles op orde hebt.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden