Bedrijfsnaam

Wat en voor wie is een rijbewijskeuring?

Wat en voor wie is een rijbewijskeuring?

Geplaatst op

In principe hoef je na het halen van je rijbewijs niet nog is ‘getest’ te worden op je rijvaardigheid, mits je dat ooit door een overtreding is opgelegd of je de leeftijd van 75 bereikt. Op of net na je 75ste als je rijbewijs is verlopen, moet je medisch gekeurd worden. Deze keuring is verplicht als je je rijbewijs ook na je 75ste wilt behouden. Dit is ingevoerd om ouderen veilig en verantwoord te laten deelnemen aan het verkeer.

Als je gezondheidstoestand gewijzigd is

Een medische keuring (rijbewijskeuring) voor het krijgen van een ‘nieuw’ rijbewijs is ook nodig als je een diagnose hebt gekregen van een aantal aandoeningen of klachten, die de rijgeschiktheid negatief beïnvloed, zoals bijvoorbeeld:

  • Epilepsie
  • Een beroerte
  • Ziekte van Parkinson
  • Dementie 
  • Psychose
  • Suikerziekte

Gezondheidsverklaring

Je vraagt via het CBR een gezondheidsverklaring aan. Hier beantwoord je vragen over je gezondheid, medicijngebruik en eventuele lichamelijke beperkingen. De gezondheidsverklaring is helaas niet gratis, je betaalt hier ongeveer € 38 euro voor. 

 

Rijbewijskeuring

Met je gezondheidsverklaring ga je naar jouw arts toe. Hier vult je arts eventuele aanvullende hulpformulieren in en onderzoekt je. De arts meet bijvoorbeeld je bloeddruk op, doet een urinetest, test je gezichtsvermogen en kijkt op je cognitieve en sociale functies naar behoren werken. 

 

De uitslag

Na je bezoek aan de arts lever je alle formulieren in bij het CBR. Het CBR kijkt je medische formulieren na en bepaalt of er eventuele aanvullende informatie, keuringen of een rijtest nodig is. Als dit niet het geval is, keurt het CBR je geschikt of ongeschikt voor het krijgen van een nieuw rijbewijs. Na het ontvangen van de verklaring van geschiktheid van het CBR kun je je huidige rijbewijs verlengen bij de gemeente.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden