Bedrijfsnaam

Hoe essentieel zijn heftruckcertificaten?

Hoe essentieel zijn heftruckcertificaten?

Geplaatst op

Een heftruck kan niet professioneel gebruikt worden zonder dat je hiervoor bent opgeleid. Daarvoor moet je eerst je heftruckcertificaat behalen. Waarom is dit zo essentieel en hoe gaat dit dan in zijn werk?

Waarom is een heftruckcertificaat essentieel?

Veel ongelukken met heftrucks worden toegeschreven aan de onzorgvuldigheid van de bestuurder of aan het feit dat de bestuurder niet bekend is met zijn of haar heftruck.

Certificering van vorkheftrucks helpt ervoor te zorgen dat bestuurders van heftrucks worden opgeleid en zich bewust zijn van de risico’s en gevaren die verbonden zijn aan het gebruik van een heftruck in hun omgeving.

Studies tonen aan dat bedrijven met personeel die over heftruckcertificaten beschikken, de kans op ongelukken met de vorkheftruck. Bovendien kunnen de pre-shift inspecties helpen bij het identificeren van onderhoudsproblemen om de levensduur van de heftruck verder te verlengen en de vaardigheden van de machinist te ontwikkelen.

Hoe gaat de opleiding in zijn werk?

Het certificeringsproces voor heftrucks varieert per opleider. Er moet een formele instructie of opleiding over het gebruik van een heftruck worden gegeven. Dit kan bestaan uit een lezing, online trainingen en video’s, schriftelijk materiaal en studiegidsen en andere educatieve informatie over heftruckbediening en veiligheid. Sommige partijen bieden cursussen aan waarin je binnen 1 uur je heftruckcertificaat kunt halen. Een voorbeeld hiervan is NoRisk Veiligheidsopleidingen.

Hoe lang is een heftruckcertificaat geldig?

Het verschilt per opleiding die je volgt hoe lang het certificaat geldig is. De meest gangbare cursussen bieden een certificaat voor 5 jaar. Bijscholing is nodig als de heftruckchauffeur is geobserveerd op het rijden op een onveilige manier, betrokken is geweest bij een ongeval of een incident dat bijna is misgelopen, een evaluatie heeft ontvangen die wijst op een onveilige bediening, is toegewezen aan het besturen van een ander type heftruck of als een toestand op de werkplek verandert die van invloed is op de veiligheid van de bediening. Een evaluatie van de operator is nodig na een opfriscursus.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden