Bedrijfsnaam

Hoe een accu werkt

Hoe een accu werkt

Geplaatst op

De accu lijkt in het eerste opzicht misschien niet een luxe, high-tech product, maar is toch super belangrijk voor bijna iedere elektrische toepassing. Iedereen heeft er wel een in zijn zak; je mobiele telefoon doet ook niks zonder zijn accu. Daarnaast rekenen onze auto’s ook op hun accu. Wij leggen je graag uit hoe ze nou precies werken.

Opbouw van een accu

Een accu heeft als belangrijkste doel het laten functioneren van een bepaalde toepassing. Dit kan een auto, vrachtwagen, boot, caravan, etc. zijn. Meestal zijn dit 12-Volts-accu’s. Een 12 Volts accu heeft zes cellen die ieder 2 Volt leveren. Iedere cel heeft 2 loodplaten, 1 negatieve en 1 positieve plaat, die verbonden zijn met een plus-of minpool. De negatieve plaat is verbonden aan de minpool en heeft een sponsachtige buitenlaag. De positieve platen hebben een buitenlaag van looddioxide.

De platen worden van elkaar gescheiden met een speciale scheidingsplaat. Dit wordt in de branche separator genoemd. De cellen zijn gevuld met elektrolyt (een mengsel van zwavelzuur en gedestilleerd water) tot ongeveer 1 centimeter boven de plaat. De accu werkt dus door een chemisch proces. Als de accu is aangesloten worden de plus-en minplaten met elkaar verbonden waardoor de accu stroom genereert.

Chemische reactie

Er treed een chemische reactie op doordat het zwavelzuur uit het elektrolyt door de buitenlaag van de platen dringt. Door dit proces wordt het materiaal langzaam omgezet in loodsulfaat. Deze chemische reactie wekt elektriciteit op. Hoe langer de accu gebruikt wordt, des te meer loodsulfaat er ontstaat. Als de buitenlaag van de accu bijna volledig uit loodsulfaat bestaat, is de accu leeg en stopt deze met werken.

Een accu zorgt ervoor dat je motor start. En dat je je voorzieningen kunt gebruiken – je licht, koelkast of radio werkt ook door de chemische reactie van een accu. De capaciteit van een accu noemen we Ampére (AH). Je kunt deze bijvullen door de accu op te laden met een dynamo of acculader. Lees meer over het onderhouden en laden van een agm accu op de website van AlmereAccu.

 

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden