Bedrijfsnaam

Geschiedenis van de Tomos: een van de populairste brommers

Geschiedenis van de Tomos: een van de populairste brommers

Geplaatst op

Tomos was in de jaren zestig een van de populairste brommers. In de dorpen en steden van Nederland heerste een ware strijd: of je had een hoog stuur met merken als Tomos en Puch, of je had een buikschuiver met merken als Zundapp en Kreidler. De nozems met de vetkuiven reden voornamelijk op de buikschuivers. Hoe ontstond Tomos en waarom werd deze brommer zo populair? In deze blog vind je het uit.

Geschiedenis

Tomos is een afkorting voor Tovarna Motornih Vozil: letterlijk betekent dit Fabriek voor motorvoertuigen. Deze brommers zijn ontstaan in het vroegere Joegoslavië. Tomos produceerde naast scooters, motorfietsen en bromfietsen ook auto’s. Eigenlijk is de Tomos ontstaan door Puch. In 1954 maakten ze bij Tovarna Motornih Vozil namelijk Puch brommers onder licentie, maar met de eigen merknaam Tomos. Daarom leken de eerste Tomos brommers ook verdacht veel op die van Puch. Na de 5-jarige leaseconstructie begonnen ze hun eigen brommers te ontwerpen. Vanaf 1966 werden deze brommers ook in Nederland geproduceerd en verkocht. Ze waren gelijk zeer populair. 

Huidige status van Tomos

Tegenwoordig zie je steeds minder Tomossen rijden. Onder jeugd en studenten heerst er nog wel een echte Tomos cult; de brommers zijn namelijk erg comfortabel en zien er stoer uit, maar toch kiest het grote publiek liever voor een Italiaanse scooter of e-scooter. Het einde van de populariteit van Tomos is ook te danken aan de steeds strengere milieuwetgevingen. Een Tomos is vaak een twee-takt brommer die volgens de Nederlandse overheid te veel schade brengt aan de ozon. Zo mag je bijvoorbeeld niet meer met je oude Tomos door Amsterdam of Den Haag rijden. Logisch dus dat mensen op andere brommers zijn overgegaan. maar toch voelt het zonde. Een brommermerk dat decennialang geliefd was in Nederland wordt nu de koude rug toegekeerd.

Tomos onderdelen

Heb je nog een (oude) Tomos thuis? Grote kans dat je af en toe wat moet repareren. Net als bij auto’s geldt dat oude onderdelen erg moeilijk te vinden zijn, maar er is hoop! Tomos onderdelen kun je bij tomos-parts.nl eenvoudig vinden. Hier hebben ze een groot aanbod en alles wat jij nodig hebt.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden