De 5 meest voorkomende auto-ongelukken
Geplaatst op
Sommige soorten auto-ongelukken komen vaker voor dan andere, daarom moet je strategieën leren om je risico op betrokkenheid bij dit soort ongelukken te verminderen. Hieronder beoordelen wij vijf van de meest voorkomende soorten auto-ongelukken en geven tips die je kunnen helpen deze ongevallen te voorkomen. Als jij of een naaste gewond is geraakt in wat voor type auto-ongeluk dan ook, kun je juridische stappen nemen. Neem contact op met een ervaren letselschadeadvocaat om te weten te komen of je recht hebt op vergoeding van de schade die je hebt geleden.
1. zijwaartse ongevallen
Dit zijn ongelukken waarbij de voorkant van de ene auto tegen de zijkant van de andere botst. Ze komen vaak voor op vierrichtingskruispunten waar het verkeer van beide zijden elkaar kruist. Een aantal van de meest voorkomende oorzaken van deze ongevallen zijn bestuurders die rode lichten of stoplichten negeren of die proberen een bocht naar links te maken en niet stoppen voor tegemoetkomend verkeer.
Zijwaartse ongevallen kunnen ernstige verwondingen veroorzaken, ongeacht waar de auto wordt geraakt of de snelheid van de botsing.
Je kunt de kans op betrokkenheid bij dit soort ongevallen verkleinen door bij alle rode lichten en stoplichten volledig tot stilstand te komen. Je moet er ook voor zorgen dat je op alle kruispunten let op tegemoetkomend verkeer, zelfs wanneer je voorrang hebt.
Het volgen van de snelheidslimiet helpt ook, omdat het je meer tijd geeft om te stoppen wanneer het stoplicht verandert.
2. Lage snelheidsovertredingen
Dit zijn ongevallen die zich voordoen wanneer het betrokken voertuig of de betrokken voertuigen met een snelheid van minder dan 10 km/u rijden. Deze ongevallen komen vaak voor op parkeerterreinen, opritten of woonerven en kunnen andere auto’s of voetgangers betreffen.
Ongeacht de snelheid kunnen deze ongevallen aanzienlijke schade aan voertuigen veroorzaken. Bestuurders, passagiers en voetgangers kunnen ook verwondingen oplopen die medische zorg vereisen.
Als je uit een oprit of parkeerplaats stapt, kijk dan altijd achter je. Vertrouw niet alleen op je spiegels of reservecamera’s.
Als je je in een woonwijk bevindt, houd je je aan de snelheidslimiet en let op voetgangers, vooral ’s nachts.
3. Kopstaartbotsingen
Dit zijn ongelukken waarbij de ene auto tegen de achterkant van een andere auto botst. Deze ongelukken komen vaak voor in drukke verkeersomstandigheden wanneer het ene voertuig te dicht op een ander voertuig rijdt – het eerste voertuig raakt de remmen, maar het andere voertuig reageert niet snel genoeg om een botsing te voorkomen.
Een kop-staartbotsing kan leiden tot persoonlijke verwondingen zoals whiplash, die duur zijn om te behandelen. Helaas worden deze aanrijdingen vaak veroorzaakt door afleidende of agressieve bestuurders, waardoor ze voorkomen hadden kunnen worden.
De beste manier om dit soort aanrijdingen te voorkomen is om een veilige afstand te bewaren met het voertuig voor je.
Een goede vuistregel is om twee tot drie seconden tussen de achterbumper van degene die voor u rijdt en je eigen voorbumper te houden. Je kunt dit berekenen door de seconden te tellen vanaf wanneer een vast voorwerp de voorbumper van de auto voor je passeert en wanneer jouw voorbumper het voorwerp bereikt.
Je moet ook alle vormen van afgeleid rijden vermijden, omdat ze je aandacht en zicht afleiden van de weg, waardoor je minder tijd hebt om te reageren op de auto voor je.
Veelvoorkomende voorbeelden van afleiding tijdens het rijden zijn onder andere:
- Sms’en
- Bellen
- Eten of drinken
- Persoonlijke verzorging
- Spreken met passagiers
- Wijziging van de radio
Als je de leidende auto bent, houd dan de auto’s achter je in de gaten. Als een auto achter je aan het rijden is, probeer dan van rijstrook te wisselen om uit de weg te raken. Anders moet je proberen te voorkomen dat je op de remmen slaat terwijl de auto achter je rijdt.
4. Samenvoegingsongevallen
Deze komen voor wanneer voertuigen rijden op een weg waarbij verschillende rijstroken overgaan in één rijstrook. Deze ongelukken worden vaak veroorzaakt door de invoegende bestuurder, omdat hij of zij de dode hoeken niet heeft gecontroleerd voordat hij of zij probeert van rijstrook te wisselen.
Je moet extra voorzichtig zijn bij het samenvoegen en altijd je dode hoek controleren voordat je een beweging maakt. Je moet ook afremmen bij het samenvoegen, omdat dit je meer tijd geeft om te manoeuvreren om een ongeluk te voorkomen.
5. Frontale botsingen
Dit is een van de gevaarlijkste vormen van auto-ongelukken, omdat de kans op ernstig of dodelijk letsel groter is. Deze ongevallen doen zich meestal voor wanneer een auto inrijdt in tegemoetkomend verkeer. Er zijn andere gevallen waarbij bestuurders de verkeerde kant op snelwegen of andere belangrijke wegen opgaan. Er zijn ook frontale botsingen met vaste objecten, zoals bomen, bouwmachines, borden en lantaarnpalen.
Bij frontale aanrijdingen zijn er waarschijnlijk verschillende soorten ernstig letsel aan verschillende lichaamsdelen, waaronder:
- Hals
- Ruggengraat
- Rug
- Armen
- Borst
- Benen
- Ribben
- Organen
Je kunt het risico van dit soort ongelukken verminderen door nooit te rijden als je verzwakt, afgeleid of slaperig bent. Deze dingen maken het waarschijnlijker dat je een verkeerde afslag neemt of uitwijken naar tegemoetkomend verkeer.